БСП и представители на туристическия бранш обсъдиха мерки за подкрепа на

...
БСП и представители на туристическия бранш обсъдиха мерки за подкрепа на
Коментари Харесай

Туристическият бранш поиска от БСП безплатни PCR тестове

БСП и представители на туристическия бранш разискаха ограничения за поддръжка на бизнеса, които могат да бъдат направени и признати до две седмици. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова уточни, че президентът им е връчил третия мандат и напъните им са в две направления - както за сформиране на държавно управление, по този начин и за реализиране на единодушие по актуализацията на бюджета.

От сектора са обезпокоени, че в бюджета няма планувани средства за антикризисни ограничения за затворени или лимитирани бизнеси, а единствено за мярката " 60 на 40 ". Те поискаха безвъзмездни PCR проби за туристи, защото по този начин ще се улеснят пътуванията в страната и в чужбина. От бизнеса упорстват понижената данъчна ставка от 9% да се резервира безсрочно, както и да се обмисли вид за компенсации от ББР и Фонда на фондовете.

Според Нинова сумите могат да дойдат от общо 1.2 милиарда лв., заложени в актуализацията за покриване на непредвидени разноски. От Българска социалистическа партия поеха ангажимент да се актуализира при потребност и Законът за изключителното състояние, на база за който работят ограниченията в помощ на бизнеса.

По време на срещата беше коментирано и предлагането на основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев за нови ограничавания поради повишаването на инфектираните с COVID-19. По думите на Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България предлагането на Кунчев още веднъж включва затваряне на нощните заведения и ограничение работата на заведенията на закрито. " Всеки е виновен за личното си здраве, всеки може да се имунизира или да се самоизолира. Не може на нощните заведения да се трансферира цялата отговорност за публичното здраве на страната ", сподели Зумпалов.

По-късно левицата се срещна и със Синдикалната федерация на чиновниците от Министерство на вътрешните работи. " Бихме желали да подсигуряваме успокоение и сигурност и да се опитаме с последни срещи да съставим постоянен кабинет. Срещите не престават. Решихме да задържим мандата, до момента в който не осигурим парламентарно болшинство за някои съответни оферти сред първо и второ четене по актуализацията. Защото в тази комплицирана и деликатна обстановка на връзки сред партиите, по-скоро другите, ние сме поредни в своята позиция, може да изпаднем в състояние всяка партия да внася оферти, да стартира наддаване, най-после да няма болшинство и да не може да се гласоподава нищо съответно ”, уточни Нинова пред синдиката. От Българска социалистическа партия имат намерение да внесат предложение за в допълнение финансиране на структурите на Министерство на вътрешните работи и МО по отношение на мигрантската вълна.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР